ایران پروداک|مرکز تخصصی تحلیل آماری پایان نامه،کاهش تضمینی همانندجویی
ایران پروداک
مبانی نظری خلاقیت سازمانی

مبانی نظری خلاقیت سازمانی

مبانی نظری و پیشینه مدیریت
قیمت: ۳۰,۰۰۰ تومان
773


منظور از خلاقیت سازمانی


تلاشهای اقتصادی بشر همواره بر حداکثر کردن حداکثر تلاش و فرصت متمرکز بوده است. این گرایش را می توان به عنوان بهره وری بیشتر عنوان کرد. همه اختراعات و نوآوری های انسانی ، از ابتدایی ترین ابزارهای آموزش ابتدایی گرفته تا پیشرفته ترین و پیشرفته ترین تجهیزات مکانیکی والکترونیکی عصر مدرن ، تحت تأثیر این تقاضا قرار گرفته اند.

چرا یک کشور در حالی که یک کشور مشابه از نظر منابع اولیه و بهره وری عقب مانده است ، رونق گرفت. کلید موفقیت در یک وضعیت مشابه (کشور - گروه - فردی) و عقب ماندگی و شکست برخی دیگر چیست؟ پاسخ این سؤال را باید در رابطه مستقیم و همبستگی مثبت بین خلاقیت و نوآوری منابع انسانی و میزان بهره وری سازمانها جستجو کرد.

خلاقیت پیش شرط پیشرفت سازمان و جامعه است و آگاهی از متون و فنون آن برای مدیران ، کارمندان و محققان اجتناب ناپذیر است. افزایش خلاقیت در سازمانها می تواند منجر به بهبود کیفیت و کیفیت خدمات ، کاهش هزینه ، جلوگیری از هدر رفتن منابع ، کاهش بوروکراسی و در نتیجه افزایش کارآیی و بهره وری و ایجاد انگیزه و رضایت کارکنان شود.

با استفاده از خلاقیت و نوآوری در سازمان های آموزشی به عنوان مقر ، بخشی از ورودی های مؤثر سایر سازمان ها است. با پیشرفت های ما در علم و فناوری و گسترش گسترده اطلاعات امروز ، جامعه ما باید افرادی را پرورش دهد که بتوانند با یک ذهن خلاق مشکلات را برطرف کنند و بنابراین نیاز به خلاقیت دارند و ایده های جدیدی را برای یک جامعه مرفه توسعه می دهند. این بسیار مهم است

تأثیر خلاقیت سازمانی بر نوآوری سازمانی و بهره وری

رشد خلاقیت در سازمانها می تواند منجر به بهبود کیفیت و کمیت خدمات ، کاهش هزینه ، جلوگیری از هدر رفتن منابع ، کاهش بوروکراسی و در نتیجه افزایش کارآیی و بهره وری و ایجاد انگیزه برای کارکنان شود. از منظر سازمانی مورد بررسی قرار می گیرد. زیرا اکثر فعالیتها و فعالیتهای انسانی در سازمانها انجام می شود و دلیل خلاقیت در مدیریت علم و هنر است. و سپس بهره وری در سازمانها بر حسب تعداد خروجی ها و ورودی های مورد نیاز آن سازمان و براساس یک فرمول ساده (خروجی-2٪ ورودی = بهره وری) تعریف می شود با توجه به اینکه می توانیم این نسبت را در کارایی سازمان بهبود بخشیم. . به طور فزاینده ، به معنی تجزیه و تحلیل خروجی های بیشتر و بهتر در سطح مشخصی از ورودی است. پرورش خلاقیت و محصول این فرآیند ، نوآوری ، در ورودی ها باعث افزایش سطح اثربخشی و کارآیی کارکنان به ویژه در بخش سازمان آموزشی می شود و می تواند در فرایند خلاقانه حل مسئله (ایده واقعیت و راه حل) ایده آل باشد. از سازمان برای ایجاد تغییر در سیستم و دستیابی به هدف بهره وری بیشتر.

 

.نوع فایل: WORD

منبع: دارد

پاورقی: دارد

تعداد صفحه: 37


امروزه بسياري از سازمانها و شركتها و بسياري از بخشهاي اقتصادي و اجتماعي به لزوم نوآوري  (از نوع فردي يا سازماني) پي برده اند. اين گرايش عمدتاً به دليل همان شرايط و وضعيتهاي پيچيده جديدي است كه  سازمانها را با تنگناهاي رقابتي و تكنولوژيكي مواجه ساخته و تداوم روشهاي سنتي را با مشكل جدي روبرو ساخته است. (گاموس لگلو و ایسو ، 2009: 61) 
خلاقيت سازماني را ميتوان  به اين¬صورت تعريف كرد: توسعه يا پذيرش يك ايده يا رفتار در كارهاي  تجاري كه براي كل سازمان جديد است. به عبارت ديگر خلاقيت سازماني فرايند توليد ايده هاي نوين سازماني و يافتن راههاي جديد حل مسائل سازمان است (وانگ و چین ، 2007: 315-290)  

تعاریف خلاقیت 

با وجود سابقه طولانی خلاقیت در حیات بشری، به تازگی سازمان ها به واسطه سرعت شگرف تغییرات فناورانه، رقابت جهانی و بی اطمینانی اقتصادی کشف کرده اند که منبع کلیدی و مستمر برتری رقابتی و بقاء سازمان، خلاقیت است (کيم و موبورگو ، 2005) این برتری رقابتی مستمر در قالب ایده ها، محصولات و خدمات تازه ظاهر می شود که به طور مستقیم از تفکر خلاق ناشی می شود. تعاریف و معانی متنوعی درباره خلاقیت وجود دارد به گونه ای که اندیشمندان صاحب نام، هر یک با چشم انداز متفاوتی به تعبیر و تفسیر خلاقیت پرداخته اند؛ به طوری که هر تعریفی بیانگر یکی از ابعاد مهم فراگرد خلاقیت است. 
رابینسون و ازام (2009) خلاقیت را تولید ایده ها و افکار بدیع تعریف می کند که منافع اجتماعی به همراه دارد. واژه خلاقیت از ریشه «CREATE» به معنای خلق کردن و ایجاد کردن است. همچنین واژه «CREATIVE» به معنای داشتن نیرو و توانایی خلق کردن است؛ یعنی هم به محصولات تازه و ارزشمند و هم به افرادی اشاره دارد که این محصولات را تولید می کنند . 
همچنین در زمینه خلاقیت سازمانی نیز تعاریف متعددی وجود دارد. از جمله این تعاریف، می توان تعریف سیکزنتمی هالی (1990) را ذکر کرد. وی خلاقیت را هر عمل، ایده یا محصول جدیدی می داند که باعث تغییر یا دگرگونی از یک حوزه معین به حوزه ای جدید می شود؛ به نحوی که ایده، محصول یا عمل در آن حوزه مقبول باشد. وی محیط را از عناصر تأثیرگذار بر خلاقیت سازمانی قلمداد می کند. خلاقیت سازمانی را تولید ایده های بدیع و ارزشمند توسط یک فرد یا گروه کوچکی از افراد تعریف می کند که با هم کار می کنند. در نهایت سویتمن، لوتانز و اوی  (2011) خلاقیت سازمانی را ایجاد ایده های تازه برای تغییر در محصولات، خدمات، و فرآیندها به منظور دستیابی بهتر به اهداف سازمانی تعریف کرده است. آمابیل (2012)، با بیش از دو دهه تحقیق در زمینه ارتباط بین محیط کار و خلاقیت به این نتیجه رسیدند که خلاقیت به شدت متأثر از محیط سازمانی است. 
تعاریف متعددی راجع به خلاقیت ونوآوری ارائه شده است که در زیر به تعدادی از آنها اشاره می شود :
 خلاقیت، آفرینش آمیزه ای بدیع برای حل تناقضات، درقالب یک ایده است که خارج از محدوده جواب موجود قرار می گیرد (میر میران، 1384: 7) 
خلاقیت ارائه کیفیت های تازه ای ازمفاهیم و معانی است (صمدآقایی به نقل از گیزیلین، 1385: 14) 
 خلاقیت، شکل دادن تجربه¬ها در سازمان بندی های تازه است (صمدآقایی به نقل ازتیلور، 1385:  14) 

خلاقیت و مؤلفه های آن

خلاقیت همیشه یک مفهوم پیچیده مرموز و گسترده بوده است. خلاقیت شاید بالاترین سطح یادگیری انسان ، بالاترین توانایی تفکر و محصول نهایی ذهن و اندیشه انسان باشد.

از دیدگاه روانشناختی ، خلاقیت یکی از اصلی ترین جنبه های تفکر یا تفکر است. تفکر فرآیند تبدیل یا تبدیل اطلاعات و افراد به دست آمده در حافظه طولانی مدت است و به دو نوع همگرایی و واگرایی تقسیم می شود.

تفکر همگرا فرآیند تنظیم مجدد یا پالایش اطلاعات و نمادهای به دست آمده در حافظه بلند مدت است.

تفکر واگرا فرآیند ترکیب نوآوری اطلاعات و نمادهای به دست آمده در حافظه بلند مدت است. خلاقیت یعنی تفکر واگرا

تعریف خلاقیت از یک دیدگاه سازمانی: خلاقیت یعنی ارائه ایده جدید و برنامه ریزی برای بهبود کمیت یا کیفیت فعالیت های یک سازمان (بهبود عملکرد) به عنوان مثال افزایش بهره وری یعنی افزایش بهره وری یا کاهش هزینه - رویکردهای جدید و خدمات جدید طرف رابطه مستقیمی دارد. و سطح عملکرد در سازمان را بالا می برد.

ویژگی های خلاقیت

 خلاقیت یک فرایند فکر است

1) نتایج خلاقیت می تواند به عنوان یک اثر - ایده - راه حل - مش یا هر چیز دیگری ظاهر شود

2) نتایج خلاقیت یک پدیده جدید و جدید (نوآوری) است

2) نتایج خلاقیت علاوه بر جدید بودن دارای ارزش است

2) خلاقیت یک توانایی عمومی است و کم و بیش در دسترس همه است

خلاقیت پرورش داده می شود و ارتباط مستقیمی با محیط اجتماعی دارد

تفاوت بین خلاقیت و نوآوری تغییر می کند

خلاقیت به طور کلی به معنای توانایی ترکیب ایده ها به روش های منحصر به فرد یا ایجاد ارتباط غیرمعمول بین ایده ها است.


محصولات مشابه