ایران پروداک|مرکز تخصصی تحلیل آماری پایان نامه،کاهش تضمینی همانندجویی
ایران پروداک
طفره روی سازمانی

طفره روی سازمانی

مبانی نظری و پیشینه مدیریت
قیمت: ۱۵,۰۰۰ تومان
۳۰,۰۰۰
696

طفره روی سازمانی

 تعاریف طفره روی سازمانی : واژه طفره روی سازمانی  اولین بار توسط لاتان، ویلیامز و هارکینز در سال ۱۹۷۹ به کار رفت. آنها این واژه را در توصیف پدیده کاهش تلاش افراد در کار، زمانی که در قالب یک گروه همکاری می کنند، به کار بردند. آنها معتقد بودند که برخلاف عقیده رایج مبنی بر اینکه زمانی که افراد با یکدیگر در قالب تیم یا گروه همکاری می کنند، تیم یا گروه، موجب تلاش بیشتر افراد می گردد، در عالم واقع صادق نیست، بلکه به کاهش سطح عملکرد آنها می انجامد (باباکس و کاراتپ ، 2014: 273).

طفره روی سازمانی به تمايل افراد براي اعمال تلاش كمتر هنگامي كه در يك گروه فعاليت مي كنند نسبت به زماني كه به صورت انفرادي فعاليت مي¬كنند، اشاره دارد (لیری،  فلر و ریلی ، 2017: 13)

فیض، شرفی و شول (1395)، طفره¬روی (زیرکاردرروي) را به معنـاي اتـلاف وقـت در کـار و از دست¬دادن حد مطلوب کارایی کارکنان در سازمان می¬دانند.( فیض، شرفی و شول، 1395: 5)

دانایی¬فرد، حسن¬زاده، سالاریه (1390) طفره¬روی سازمانی را چنین تعریف کردند: "در اصـطلاح دانـش مدیریت زیرکار درروي موقعیتی از بیکاري است که براساس آن، بهـره¬وري نیـروي کـار بزرگتر از صفر است، اما در حد مطلوب نیست." (دانایی¬فرد، حسن¬زاده، سالاریه، 1390: 2)

لین و هانگ  (2010) نیز زیرکاردرروي یا طفره¬روي از کار را به معنی گرایش به ارائه تلاش کمتر تعریف کرده¬اند.( لین و هانگ، 2010: 19)

مبانی نظری 

نوع فایل: WORD 
منبع: دارد
پاورقی: دارد
تعداد صفحه: 22

مفهوم طفره­ روی سازمانی

به همان صورت که افراد دلایلی برای کار کردن دارند، ممکن اسـت دلایلـی نیـز برای کار نکردن و طفره رفتن از کار داشته باشـند. از نظـر کارمنـد آن چـه را کـه او انجام می­دهد یا نمی­دهد کاملاً موجه و درست است، اما ایشان در نهایت از دانش و نتايج تلاش ديگران بهره می­برند(مرتضوی و همکاران، 1390: 4).

امروزه بر همگان آشکار است که افراد نه فقط به خاطر تأمین نیازهای اولیه مادی کار می­کنند، بلکه کار برای کارکنان امروزی ـ حداقل در جوامع پیشرفته ـ با مسـایل روانی و اجتماعی گره خورده است. کارمندان گاه به دنبال دستیابی به اهداف عینی و ملمـوس ـ نظیـر پـول، پـاداش، ارتقاء و ...برخواسته از کار خود هستند که هم برای خودشـان و هـم بـرای مـدیران شرکت کاملاً واضح است اما گاهی کارمندان انتظاراتی را از کار خود دارند که ممکن است چندان عینی نباشد و مدیران را در درک آن ها به اشـتباه انـدازد. حتـی ممکـن است این توقعات برای خود کارمند نیز روشن نباشد. این ها بیشتر به مسایل روانـی موجود در محیط کار مربوط می­شوند(بذرافشان مقدم و باقرزاده، 1383: 7).

شكل طفره ­روی سازماني به شكل عمده آن در بين افراد باهوش­تر بيشترب روز مي­نمايد. سازمان­هـا بـا بـزرگ شـدن، بـه طـور نمايي با اين چنين توان منفي­اي رشد مي­كنند و روزي مـي­ رسـد كـه يـك سـازمان بـا داشـتن تـيم سـتاره­ هـا بـرروي زمـين يخبنـدان تعـاملات سـازماني خـود، در شـرايط لغزنـده قـرار مـي­گيـرد (سپهوند و محمدیاری، 1394: 11).

نتایج برخی از تحقیقات درباره طفره­روی در گروه نشان می­دهد، زمانی که افراد در گروه کار می­کنند، در مقایسه با زمانی که به صورت انفرادی فعالیت می­کنند، تمایل بیشتری برای کاهش تلاش خود دارند. در این گونه مواقع ممکن است برخی افراد در گروه احساس کنند که، اعضای دیگر گروه تلاش کمتری نسبت به آنان انجام می­دهند. لذا این امر باعث خواهد شد آنان احساس کنند، سودی که از نتایج گروه به آنان تعلق می­گیرد، برابر با تمام آن چیزی که انجام داده­اند، نباشد، و احساس بی­ عدالتی در گروه را خواهند داشت (اگروال و اوبرین، 2011: 259).

از این­رو زمانی که درباره همکاری فرد در کار گروهی ناعادلانه قضاوت می‌شود، تلاشی که برای درک از انصاف به کار می‌گیرد، تعدیل می شود؛ بدین ترتیب آمادگی بیشتری را برای طفره رفتن پیدا می کند. این عوامل باعث می­گردد تا این افراد، تلاش خود را برایانجام کارهای مشترک کاهش دهند و گروه دچار طفره رفتن اجتماعی شود (مرتضوی و همکاران، 1390: 5).

این پدیده معمولاً منجـر بـه بـروز مشـکلاتی در محـیط کـار می‌شود. مشکلاتی که اغلب به انگیزش کارمندان و بـازده کـمتـر و احتمـالاً غیبـت آن هـا از محیط کار منجر می­شود(بذرافشان مقدم و باقرزاده، 1383: 9).

طفره ­روی سازمانی یکی از مسائل بزرگ در مسیر عملکرد بهینه سازمانهاست. این مقوله به حالتی اشاره دارد که در حین فعالیتهای گروهی در سازمان، افراد از تمامی توان و انرژی خود در انجام فعالیت جمعی بهره نمی­گیرند (سیدین و کارادل[1]، ۲۰۱۳: 4).

طفره ­روی سازمانی، سینرژی فعالیتهای گروهی را کاسته و نتیجه را به چیزی کمتر از مجموع تلاش­های افراد شرکت­کننده در کار تبدیل می­کند(بریکنر و هارکینز[2] ، ۲۰۱۴: 28).


زیرکاردرروي در يك تعريف ساده، طفره رفتن كاركنان سازمان در انجام كارهاي خـود در قالـب جمعـي اسـت. یک سازمان توانمند را در نظر بگيريـد كـه تـك تـك افـراد آن توانـايي هـاي زيـادي در رابطـه بـا ماموريتي كه قرار است انجـام شـود، دارنـد. ايـن افـراد ممكـن اسـت بـا همـه ايـن توانمندی هـا و توانايي¬ها، در اولين فرصت شروع به زير دررويي از كار، فرافكني مسئوليت¬ها و به¬طوركلـي ايجـاد اختلال در امور بنمایند(سپهوند و محمدیاری، 1394: 6).
در حوزه منابع انسانی، مفهوم طفره¬روی سازمانی به تمایل افراد برای استفاده کمتر از توان خود در دستیابی به اهداف جمعی در هنگام مشارکت در کار گروهی، اشاره می کند(گل و لیم ، ۲۰۱۴: 3).
در گروه¬های مغلوب طفره¬روی، افراد میل و رغبتی به انجام تلاش¬های جمعی یا فرانقش نشان نمی¬دهند و شانه خالی کردن در تلاش¬های گروهی، امری ملموس است. افراد در قالب گروه¬های کاری یا کمیته¬ها، اعضاء از پذیرش بار کار، طفره رفته و دیگران را مسئول انجام اقدامات می¬دانند. لذا یا این وظایف بر زمین می¬ماند یا در پایین¬ترین سطح خود و به شکلی ناقص انجام می¬گیرد. البته این مسئله علل گوناگونی می تواند داشته باشد اما از شواهد و نظرات کارکنان میتوان دریافت، ریشه این امر در مسائلی همچون احساس بی انگیزگی، خمودگی، ناامیدی، بی عدالتی، وفاداری پایین کارکنان به سازمان و عدم رضایت آنان از وضعیت سازمان نهفته است. به هرحال این امر موجب ایجاد وقفه در رسیدن به اهداف خواهد شد (سامانی و همکاران، 1395: 6). 
طفره روی شامل عدم انجام مسئولیت ها و گذران وقت در اظهارنظرهای غیررسمی و غیر ضروری، گله مندی و اشاعه فعالیت های غیر متعارف و به دور از حس رضایت شغلی در تلاش های جمعی سازمان است. چنین فضایی حاکی از آن است که کارکنان این سازمان علاقه و رغبت کافی برای مشارکت فعال در کارهای تیمی و جمعی ندارند (لیدن و واین ، 2015: 191).
طفره روی سازمانی تلاشی عمدی برای خودداری از تلاش و تمایل به کار کمتر در یک محیط جمعی، در گروه است که می تواند به طور قابل توجهی تاثیر منفی بر روی عملکرد سازمانی و زندگی افراد داشته باشد (اگروال و اوبرین ، 2011: 259).

- اهمیت طفره­ روی سازمانی

امروزه سازمان های بسیاری با پدیده طفره رفتن از کار یا به نوعی کم کاری تعمدی در سازمان ها مواجه هستند .طفره روی به یک نیروی بازدارنده قدرتتمند و به یک عامل نهفته خطرناک در سازما ها تبدیل شده است ( لاتانز، 13:1979). این عامل نهفته ، سازمان را از اهداف تعریف شده خود دور می­کند، بنابراین لازم است این مساله از سوی صاحبان کسب و کار و مدیران منابع انسانی کنترل شود. بررسی علمی اندکی درباره علل و عوامل تاثرگذار بر طفره­روی سازمانی صورت گرفته است. باتوجه به آسیب­های بالقوه طفره­روی اجتماعی در سازمان­ها ، مدیران سازمانی باید راه حل مناسبی برای غلبه بر طفره­روی اجتماعی در سازمان بیابند. از آنجایی که طفره­روی اجتماعی از طریق کم کاری محض و فرایند شناختی  پنهان، اتفاق می­افتد برای مدیران شناسایی طفره ­روندگان اجتماعی (گم شدن در جمعیت) مشکل است (داویس ،1969: 822). و ...   

پیامدهای طفره­ روی سازمانی

علاوه بر آنچه پیش­تر بعنوان پیامدهای این پدیده اشاره شد مانند کاهش انگیزش کارکنان و بـازده کـمتـر و احتمـالاً غیبـت آن هـا از محیط کار و ... پیامدهای بسیار دیگری نیز از طریق تحقیقات پژوهشگران بدست آمده است که در ادامه به چند مورد پرداخته شده است.

علاوه بر کاهش عملکرد گروهی، طفره­رفتن اجتماعی نتایج منفی دیگری نیز برای گروه ها به همراه دارد. برای نمونه دافی و شاو (۲۰۰۰) نشان دادند که طفره رفتن گروهی رابطه ی منفی با همبستگی در گروه دارد، که این نیز به نوبه خود با عملکرد، غیبت و رضایت در گروه مرتبط است. یکی از فرایندهای حیاتی در کارهای گروهی، اشتراک دانش در میان اعضای گروه است. مطالعات نشان داده، بدین دلیل که اعضای تیم به یک دیگر متکی می باشند، تسهیم دانش در تیم­ها عاملی حیاتی به شمار می­رود (پاول و همکاران[1] ، ۲۰۰۴: 7).

تسهیم دانش می تواند به عنوان تعاملی که در آن فرد دانشی ضمنی یا صریح را به دیگری (شخص یا معتمد) می دهد، مفهوم ­سازی شود. بخش اعظم دانش صریح و تمام دانش ضمنی در افراد اندوخته می شود. تسهیم مجزای این دانش­ها از سوی افراد یک تبادل اجتماعی است. این تبادل دارنده دانش تصمیم می­گیرد دانش خود را با دیگران و افراد مورد اعتماد شریک شود یا نه؟ و از آن جا که اغلب دانش با ارزش ضمنی همراه است، تشخیص و سنجش دقیق سهم حقیقی دانش فرد در پروژه‌های گروهی و اعطای پاداشی عادلانه متناسب با آن، دشوار است و معمولا افراد گروه درباره طفره­رفتن در تسهیم دانش تردیدی ندارند (لین و هانگ، 2010: 21).

نظریه تبادل اجتماعي در طفره ­روی

نظریه تبادل اجتماعی در طول چند دهه پیش برای تشریح روابط غیرارادی بین افراد تدوین و برای مطالعه انواع تعاملات اجتماعی مانند: روابط بازار، روابط کاری، روابط دوستانه، و اعتقاد به سرنوشت مشترک در تیم­ها استفاده شده است (زراعتکار[1]، 2012: 49).

در نظریه تبادل اجتماعی مجموعه‌ای از ارتباطات دوطرفه صورت می­گیرد، که لزوماً همزمان نیستند؛ در این ارتباطات طرفین تعهدات متقابل نسبت به یکدیگر را ایفا می کنند که در حقیقت یک مبادله اجتماعی بین آنان است. البته این تعهدات متقابل نیز لزوماً هم­زمان نمی‌باشند. مبادله اجتماعی، مجموعهای از توافقات و تعاملات است که تعهداتی را در بین طرفین درگیر در مبادله ایجاد می­کند. این نوع تعامل یک سبک شناختی است که می­تواند بر ادراک افراد از عدالت و انصاف در گروه تأثیرگذار باشد (مرتضوی و همکاران، 1390: 8).

مورفی و گیلیس[2] (2016) با استفاده از نظریه تبادل اجتماعی بیان داشتند افراد، کم­کاری و طفره رفتن اجتماعی را به عنوان شیوه ای برای پاسخ­گویی به کیفیت پایین روابط در تعاملات اجتماعی خود با سایر اعضای تیم به کار می گیرند. در حقیقت هنگامی که افراد ارتباطات با کیفیتی با گروه و یا سازمان ندارند، ممکن نیست برای کار و تلاش بیشتر برانگیخته شوند. زیرا به خوبی میدانند که تلاش آنان به گروه و سازمان کمک می کند. به همین ترتیب، افرادی که تبادلات با کیفیتی با رهبرانشان دارند ممکن است تلاش کنند تا آن را با درگیر نشدن در طفره رفتن اجتماعی، جبران کنند (مورفی و گیلیس، 2016: 7).

منزلت شغلی و طفره ­روی


از دیدگاه جامعه شناسی منزلت شغلی به عنوان رتبه، پایگاه و موقعیت اجتماعی اشخاص، گروه ها و سازمانها در مقایسه با یکدیگر به کار می­رود. همچنین پایگاه یا منزلت شغلی مقام و منزلتی است که شخصی در ساختار اجتماعی به اعتبار و ارزیابی جامعه احراز می کند. از این­رو منزلت شغلی نشان­ دهنده موقعیت اجتماعی ارائه شده توسط یک شغل یا حرفه خاص است(فوجی شیرو، خو و گونگ[3]، ۲۰۱۰: 99).

نیک گهر (۱۳۷۱) منزلت شغلی یا پایگاه اجتماعی را ارزشی می­داند که جامعه برای یک نقش اجتماعی قائل است. منزلت شغلی تعیین کننده رفتار متقابل و انتظارات جامعه از شاغلان است و باعث شکل‌گیری تعاملات اجتماعی نیز می شود.کسانی که به موقعیت­های حساس و با ارزش اجتماعی یا به تعبیری منزلت شغلی بالا به لحاظ انجام وظایفی با مهارت­ها و تواناییهای استثنایی دست می‌یابند، معمولاً از امتیازها و شأن اجتماعی بالاتری نیز برخوردار می گردند (نیک گهر، 1371: 46).


ابعاد طفره­ روی سازمانی :

از سوي ديگر، پديدة طفره ­روي اجتماعي عارضهٔ اي واحد و منحصر ­فرد نيست و با توجه به ريشه­ هاي مختلفي كه در ادراك فردي می‌تواند داشته باشد، انواع و گونه­ هاي متعددي دارد. اولین طبقه ­بندی تسوط كومر (1995) انجام گرفت. پژوهش ­های پس از آن نیز در تایید این ابعاد به یافه­هایی دست یافتند که گونه­ها و در واقع، نمودهاي اين پديده گروهي را زير عنوان پنج دسته طبقه­ بندي و ارائه نمودند كه در ادامه به آنها پرداخته مي­شود: 

طفره ­­روي تلافي­ جويانه[1] 


در اين حالت افراد براي جلوگيري از سوءاستفاده ديگران از تلاش آنها از سوي ساير اعضاي گروه تلاش خود را كاهش مي­دهند تا به احساس خود در مورد اين بهره ­كشي ديگران از آنها پاسخ دهند(لین و هانگ، 2010: 25). 2-2-4-5-2- طفره­ روي ناشي از نااميدي[2] زماني كه فرد حس كند بر خروجي كار تأثير چنداني ندارد و تلاش وي در عملكرد گروه نقش مهمي بازي نمي­نمايد، احساس دلسردي در وي به وجود آمده و بالطبع، با اين احساس از تلاش خود كم مي­نمايد. در اين موارد نقش رهبري و انگيزشي مديران گروه اثر زيادي در جلوگيري از اين نوع طفره رفتن دارد(مرتضوی و همکاران، 1390: 8).

  طفره ­روي براي كمرنگ كردن

[3] افراد در گروه گاهي احساس مي­كنند كهشايستگي لازم در آنها نسبت به ساير اعضاي گروه كمتر است، لذا تلاش مي­كنند با گم كردن خود در جمعيت و نشان ندادن خود در گروه از اينكه نالايق و بدون شايستگي ديده شوند، جلوگيري نمایند(اگروال و اوبرین ، 2011: 263).

طفره­ روي براي گوشه ­گيري[4] 


در اين حالت، فرد به سبب احساس غيرضروري بودن تلاش مي­ نمايد خود را به حاشيه كشانده و از ديد افراد دور باشد. در اينجا وي نتايج كار خود را ارزشمند نمي­ بيند و ازاين­رو، گوشه ­گيري را برمي­گزيند(مرتضوی و همکاران، 1390: 8).



محصولات مشابه