ایران پروداک|مرکز تخصصی تحلیل آماری پایان نامه،کاهش تضمینی همانندجویی
ایران پروداک
اختلال مصرف مواد

اختلال مصرف مواد

مبانی نظری رشته روانشناسی
قیمت: ۴۰,۰۰۰ تومان
946

مبانی نظری

نوع فایل: WORD 

منبع: دارد

پاورقی: دارد

تعداد صفحه:20

مصرف مواد

اختلال­های مصرف مواد و ویژگی­های آنها

امروزه اختلال­هایمصرف مواد و عواقب وخیم و ناخوشایند ناشی از آنها یکی از مهمترین مشکلات سلامت عمومی در سراسر دنیا می­باشد (دالی و مارلات[1]، 2005). بعلاوه، این اختلال­ها به عنوان یکی از بحرانهای چهارگانه قرن بیست و یکم همه جوامع را درگیر کرده­اند (سادوک و همکاران، 1394). تشخیص این اختلال­ می­تواند در مورد مصرف الکل، حشیش، توهم­زاها، مواد استنشاقی، مواد افیونی، مسکن­ها، خواب­آورها و ضد اضطرابی­ها، محرک­ها، توتون و سایر مواد دیگر استفاده شود. با وجود این تشخیص اختلال مصرف مواد برای کافئین کاربرد ندارد. ویژگی اصلی این اختلال­ها مجموعه­ای از علایم شناختی، رفتاری و فیزیولوژیکی است که نشان دهنده تداوم مصرف مواد توسط فرد به رغم مشکلات قابل توجه مرتبط با ماده است.  بعضی از علایم در برخی طبقات کمتر بارز هستند و در موارد اندکی نیز تمام علایم وجود ندارد (مانند علایم محرومیت برای اختلال مصرف فن سیکلیدین، سایر توهم­زاها، یا مواد استنشاقی تعیین نشده­اند). همچنین ویژگی مهم اختلال­های مصرف مواد، به­خصوص در مبتلایان به اختلال­های شدید، بروز تغییر اساسی در مدارهای مغزی است که ممکن است پس از سم­زدایی باقی بمانند. اثرات رفتاری این تغییرات مغزی ممکن است به صورت عودهای مکرر و ولع شدید نسبت به مواد در هنگام مواجهه فرد با محرک­های مرتبط با مواد نمایان شود (انجمن روانپزشکی آمریکا، 2013).

مصرف مواد

مصرف موادمخدر یکی از جدی ترین معضالت بشری در سالهای اخر و یکی از پیچیده ترین پدیده های انسانیمی باشد  شیوع مصرف مواد  مخدر در میان جواان و تنوع مواد مخدر و عوارض ناشی از آن یکیاز حاد ترین مشکلات بهداشتی جوانان و نوجوان می باشد ( الله وردی پور وهمکاران، 2005)  شیوع 12 ماهه اختلال مصرف الکل در بین افراد 12 تا 17 سال و 18 سال و بالاتر به ترتیب 6/4 و 5/8 درصد گزارش شده است. میزان اختلال مصرف الکل در مردان بزرگسال (4/12 درصد) بیشتر از زنان بزرگسال (9/4 درصد) است. دفتر پیشگیری از جرم و کنترل مواد سازمان ملل (2015) برآورد کرده است که 246 میلیون نفر یا یک بیستم افراد 15 تا 64 سال از یک ماده غیرقانونی در سال 2013 استفاده کرده­اند. همچنین برآورد شده است که 6/0 درصد از جمعیت 15 تا 64 سال جهان از مشکل مصرف از جمله اختلالات مصرف مواد یا وابستگی به مواد رنج می­برند. در ایران نیز شمار مصرف کنندگان مواد نزدیک به 8/1 تا 3/3 میلیون نفر برآورد شده است و مواد افیونی بیشترین مواد مصرفی در ایران می­باشد (مکری، 2002). بررسی مطالعات انجام شده در مورد زنان نشان می­دهد که 8/15 میلیون نفر یا 9/12 درصد زنان 18 سال یا بزرگتر، از مواد غیرقانونی در سال 2013 استفاده کرده­اند. در هر سه دقیقه یک زن به علت مصرف یامصرف داروهای مسکن به بخش اورژانس مراجعه کرده است. 6/4 میلیون زن یا 8/3 درصد زنان 18 سال و بزرگترمصرف داروهای تجویز شده را گزارش کرده­ است. برآورد شده است که مصرف تنباکو علت 1015 مرگ نوزاد در هرسال، از سال 2005 تا 2009 بوده است      (موسسه ملی مصرف مواد، 2015).


علل و عوامل موثر بر ابتلا به اختلال مصرف مواد
اختلال­های مصرف مواد در نتیجه فرایندی به وجود میآیند که در آن، چندین عامل متعامل[1] در رفتار مصرف- ماده[2] تاثیر می­گذارند و فرد قوه قضاوت صحیح برای تصمیمگیری درباره داروی مصرفی را از دست میدهد. در دسترس بودن ماده/دارو، پذیرش اجتماعی، و فشار دوستان میتوانند در امتحان کردن مواد برای اولینبار تاثیر عمدهای داشته باشند. اما سایر عوامل، مثل شخصیت و بیولوژی فرد، در این که فرد تاثیر داروی مورد نظر را چگونه ادراک میکند و مصرف مکرر دارو تا چه اندازه در سیستم عصبی مرکزی تغییر به وجود میآورد، احتمالاً تاثیر بیشتری دارند (سادوک و همکاران، 1394). روی­هم رفته، بررسی ادبیات پژوهش نشان می­دهد که عوامل زیستی، روانی و اجتماعی در تصمیم اولیه افراد برای مصرف مواد بسیار تاثیر گذار است.

پیامدهای اختلال مصرف مواد

افراد مبتلا به اختلالات مصرف مواد متحمل دامنه­ای از عوارض و پیامدهای قابل توجه بر زندگی روزمره خود می­شوند (هالجین و ویتبورن، 1394). با وجود این، مصرف مواد به دلیل نوع مواد، نحوه مصرف، مدت مصرف و میزان مصرف، عوارض و پیامدهای متفاوتی در افراد مختلف دارند (موسوی­چلک، 1393). گرنت و همکاران (2016) دریافتند که اختلال­های مصرف مواد با مشکلات جسمانی (مثل، بیماری­های عفونی، قلبی عروقی، کبد و لوزالمعده، اختلال عصب­شناختی، دیابت، سرطان و آسیب­جسمی) و پیامدهای اجتماعی و اقتصادی قابل توجهی (مثل مسایل بین فردی و رابطه­ای، فقدان بهره­وری، درماندگی، فقر، جرایم خشونت­آمیز و مالی) مرتبط می­باشند. دفتر پیشگیری از جرم و کنترل مواد سازمان­ملل (2015) پیامدهای بهداشتی از جمله HIV، هپاتیت C، ایدز، ورم ریه، بیماری عصب پیرامونی، نارسایی کلیه و اختلال شناختی را از جمله پیامدهای مصرف مواد مطرح کرده است

اختلال­های مصرف مواد پیامدهای دیگری از جمله کاهش رضایت از زندگی را به دنبال دارند (بوگارت و همکاران، 2007؛ روکس، 2010؛ زولینگ و همکاران، 2001، زیریهان و همکاران، 2014؛ هیوبنر و گیلمن، 2006). بررسی ادبیات پژوهش نیز نشان می­دهد که رابطه معناداری بین اختلال­های مصرف مواد و رضایت از زندگی وجود دارد (بوگارت و همکاران، 2007؛ زولینگ و همکاران، 2001؛ زیرهان و همکاران، 2014؛ کویوما و هانکانن، 2012). برای­مثال، بوگارت و همکاران (2007) با انجام یک بررسی طولی دریافتند که   مصرف مواد در نوجوانان رضایت از زندگی دوره بزرگسالی

محصولات مشابه